Audi Q3

A német Auto Motor und Sport, immár 43. éve rendezi meg a „Best Cars” szavazást olvasói körében. Idén, a kompakt SUV-k kategóriájában a vadonatúj Audi Q3 lett a győztes. Cikkünkben összegyűjtöttük mit tudunk a november óta kapható modellről.

 

 

Audi Q3

A négykarikás márka „viszonylag új” a kompakt SUV-k mezőnyében. Az első generációs Q3 2011-ben mutatkozott be, 2014-ben kapott egy modellfrissítést és 2018 végén érkezett el a modellváltás ideje.

Audi Q3

A VW csoport multifunkciós MQB platformjának legújabb generációjára épül. A 2018-as Párizsi Autószalonon leplezték le. A győri Audi gyárban készül.

Audi Q3

Formája sokkal karakteresebb, mint az elődé. Oldalról és szemből a csúcsmodell Q8-at idézi. A két menő Audi-szín: „Pulse orange” és „Chronos gray” a Q3-hoz is választható. A hátsó rész formailag az előző generációs Q3 öröksége. A karosszéria hosszabb lett, 4484 mm, ami 96 mm-el hosszabb, mint az elődé.

Audi Q3

Az utastér tágasabb és jelenkori VW-Audi elemekből építkezik. A központi érintőképernyő alapból 10”, de 12” változat is rendelhető. Az utastérben állítható színű hangulatvilágítás és Alcantara-betétek fokozzák a kényelmet és minőségérzetet. Számtalan digitális újdonság rendelhető a modellhez. Ilyen az Audi connect Navigation & Inforainment plus, ami nagyfelbontású műholdképekkel könnyíti meg a navigációt. Elérhető a myAudi app, amivel a jármű számtalan funkciója vezérelhető okostelefonról, többek között az állófűtés, klímaberendezés, navigáció. A hangvezérlés is megjelent. Természetesen Apple CarPlay kompatibilitást is biztosít. Képes az önálló parkolásra, csak a gázt kell kezelni közben.

Audi Q3

Biztonság terén is jeleskedik a Q3, 2018 decemberében megkapta az Euro NCAP ötcsillagos minősítését. Ebben az Audi pre-safe baleset-megelőző rendszernek és számos vezetéstámogató rendszernek is nagy szerepe van.

Audi Q3

A Q3 állandó összkerélhajtással és választható, 6 módú állítható futóművel érkezik. A kényelmes, ringatózó üzemmódtól egészen a sportosan feszes futóműig terjed a skála. Elöl McPherson, hátul multilink felfüggesztést alkalmaztak.

Audi Q3

A motorpaletta négytagú, a teljesítményskála 150 lóerőstől egészen 230 lóerősig terjed. Minden motor közvetlen befecskendezéses, turbós. TDI és TFSI egységek. A váltó hatfokozatú manuális, vagy hétfokozatú automata lehet.

Audi Q3

Az Auto Motor und Sport olvasó a szavazás során a modell tágasságát, praktikusságát (pl.: változtatható magasságú csomagtérpadló) és a „digitális extrák” bőséges választékát értékelték legjobban.

Audi Q3

Forrás: Audi