Negyven évvel a versenypályás debütálása után visszatér a pályára a BMW M1. A szuperizgalmas Procar Series 1979-ben indult, az akkori Forma 1-es futamok előtt, „bemelegítésképpen”, akkor a junior és a Forma 1-es „sztárpilóták” vívtak meg egymással az egyforma teljesítményű M1-esek volánja mögött. Idén a DTM Nürnbergi futama előtt, július 5. és 7. között ismét dübörögni fognak az M1-esek egy szuperizgalmas Procar futam idejére!

 

Az M1-et eredetileg versenypályára fejlesztették 1978-ban, a homologizációhoz szükség volt bizonyos mennyiségű utcai példány gyártására is. Sajnos „csúszás” törént a gyártási folyamatban és nem sikerült időben elkészülni a homologizációval, azonban Jochen Neerspach, a BMW Motorsport akkori feje, nem hagyta annyiban a dolgot, Bernie Ecclestone és Max Moseley együttműködésével létrehozták a Procar szériát, a Forma 1-es versenyek „bemelegítő” futamaként.

 

1979 és 1980 között 19 Procar futam zajlott. A Forma 1-es sztárpilóták is aktívan szerepeltek a futamokon, ráadásul egyenesen imádták. Niki Lauda, Nelson Piquet, Alan Jones, Jacques Lafitte, Emerson Fittipaldi, Marc Surer és Jan Lammers is egymásnak feszült a gyors és agilis, 470 lovas középmotoros versenyautók volánja mögött. A közönség is odavolt az izgalmas futamokért.

 

Idén Marc Surer és Jan Lammers, az akkori nagy kedvencek ismét az M1-esek volánjai mögé ülnek. A Procar-revival nem újdonság, 2008-ban, az M1 debütálásának 30. évfordulóján élesztette fel először a BMW, akkor a Hockenheimringen zajlott a futam, 2017-ben pedig Ausztriában a Red Bull pályán, Spielbergben száguldottak.

Már nagyon várjuk az idei Procar futamot!

Forrás: BMW