Megérkezett az A4 hatodik generációja. Emberközpontúbb központi interfész, mild hybrid hajtások, hatféle motor, szupererős S4 TDI, 48 voltos rendszer, óvatosan újított design. A prémium középkategóriás átlép a következő évtizedbe.

 

Az A4 első nemzedéke 1994-ben jelent meg, azóta töretlen népszerűségnek örvend. A hatodik nemzedék illeszkedik az új Audi designvonalba, laposabb motorház, nyújtott Single Frame, morcosabb fényszórók. (A mátrix LED fényszórók automata távolsági fénnyel már a szériafelszereltség részét képezik.) A negyedik nemzedék sziluettje aktualizálódott, nem igazán történt radikális újítás. A sportosságra törekdtek.

 

Az utastérben jobban megújult, gusztusos háromküllős kormányok, elegáns és karcsú vonalú műszerfal, minden a helyén. Teljesen digitális műszeregység és a több, mint 10” központi érintőkijelző informálja a vezetőtt és lesi minden kívánságát. Az új MMI rendszer teljes mértékben értintéssel irányítható és az okostelefonokhoz hasonló felületet kínál. Keresési lehetőség is van benne. Búcsút intettek a mindenféle tekerőgombnak és joysticknak.

 

A vezetéstámogató rendszerek széles választékban érhetőek el, és csomagban rendelhetők az A4-hez: City, Tour és Park csomagok választhatóak. A Tour csomag példáult tartalmazza az adaptív tempomatot automata távolságtartóval, Stop&Go funkcióval. Elérhető az ún. “Efficiency assyst”, ami automatikusan gyorsítja és lassítja az A4-et annak függvényében, van-e jármű előtte, feldolgozza különféle közlekedési táblákat és előrejelzéseket is.

 

Az A4-ből érkezik Avant, Allroad Quattro, és sportos S4 kivitel is. Utóbbi a korábbi modellben nemrégiben bemutatott bivalyerős 3 literes V6 TDI-vel is választható 700 Nm-es forgatónyomatékkal és 345 lovas teljesítménnyel. Természetesen 3 literes TFSI benzines is választható az S4-hez.

 

 A motorpaletta hattagú, a leggyengébb 150, a legerősebb 345 lóerős. Választható mild-hybrid hajtás is. Az S4 TDI már 48 voltos elektronikus rendszerrel érkezik és természetesen mild-hybrid kivitelben is választható.

 

Az A4 májustól már előrendelhető, az Allroad Quattro nyár elejétől, a többiek ősztől érkeznek a szalonokba. Az alap A4 35 TFSI, 150 lóval és 7 sebességes S-Tronic váltóval 35 900 Euróba kerül, az S4 TDI-ért már 62 600 Eurót kérnek.

 

Az A4 választható lesz egy új különleges “Edition One” kivitelben, ami a 2.0 TFSI, 2.0 TDI és 3.0 TDI motorokkal választható, a külső design az S-line elemein alapul, az utastér is az S-line alapjaira épül és különféle dizájncsomagokból választhatnak a megrendelők. Az Edition One már 53 500 Eurótól elérhető Avant és Sedan kivitelben.
 

Forrás: Audi