Woodstock, szabadság, hippik, zene és 400 ezer ember… Már 50 éve volt. Egy legendás, vibráló, ezoterikus szimbólumokkal telefestett busz is ott volt a résztvevők között. Jó időben az utasai a tetőről hallgatták a koncerteket, rossz időben a buszból. Olyan volt, mint egy guroló ház… A busznak a hetvenes években nyoma veszett…

 

Most feltámadt. A kanadai filmes, Woodstock-ről a jeles alkalomra filmet készítő John Chisholm újra akarta éleszteni. Fel is kereste az eredeti “elkövetőt”, dr. Bob Hieronimust, aki 51 évvel ezelőtt elkészítette az eredetit. Hat hónapig tartott a munka, egy barátja Bob Grimm, a Light együttes frontembere felkérésére. Ezer dollárt fizetett a buszért. Mikor elkészült az együttes után a Light bus nevet kapta.

Sokféle nyelven, sokféle motívum került a buszra, a hébertől az ókori Egyiptomiig. Mind azt hirdeti: “Mindannyian egyek vagyunk, együtt a bolygón”. 

Bob nem ment el Woodstockba, a busz ment helyette. Vitte a zenekart, de nem fellépni, hanem meghallgatni a koncertet. Mindenki megfordult utána. A hetvenes években nyoma veszett… Most Bob egy csapat lelkes fiatal művész segítségével újraalkotta. 

Ismét jára az USA útjait, és elindult oda, ahová minden kezdődött. Woodstockba. Ezúttal Bob is vele tartott. Ugyan nem került megrendezésre a Woodstock 50 fesztivál, de a busz augusztus 16-tól 18-ig az eredeti helyszínen lévő Bethel Woods Center for Arts-ban volt megcsodálható.

A VW T1 nem véletlenül kapta a “hippibusz” becenevet. Abban az időben nagyon kedvelt volt a hippik, szabad szellemű zenészek, szörfösök és fiatalok körében. Egy éra ikonja. Jó utat Light bus!