A kétezres évek egyik legszebb olasz autója volt az Alfa Brera. Igazi 2+2 üléses grand turismo. Kellemes társ egy hosszú hétvégi kiruccanásra Nizzába, vagy San Marinoba. A bemutatott példány egészen jól sikerült kicsinyítése az eredeti modellnek. Egy „gyűjtő garázsából” gurult hozzánk.

 
14 év távlatából is frissnek hat a Brera formája
 
Csodás fenék
 

A Brera formatervét Giorgetto Giugiaro álmodta meg, 2002-ben meg is testesült egy vérbő Maserati V8-as motorral társítva. Az akkori genfi szalon sztárja volt. Pár évvel később, a modell sorozatgyártásba került, az Alfa 159 alapjain, az akkor már kicsit koros GTV utódjaként. Maserati V8-as helyett 2,2-es soros 4-es és egy 3,2 literes V6-os közvetlen befecskendezéses JTS benzinessel és egy 2,4 literes JTD turbódízellel. Egészen 2010-ig maradt gyártásban, csendben vonult nyugdíjba.

 

A bemutatott modellt a Cararama gyártó készítette, valamikor a kétezres évek közepén. Mostani tulajdonosához az eBay-ről vándorolt, 2000 Forintnyi összegért, plussz postaköltség. Méretaránya: 1/24.

 

Meglehetősen élethűen ábrázolja az eredeti modellt: sokküllős könnyűfém felnik mögül előbukkannak a V6-os modellen széria Brembo féknyergek. A motortérből pedig a V6-os JTS blokkja integet vissza meglehetősen részletesen. A panoráma napfénytetőtől világos utastérben is élethű a berendezés. A DVD-alapú navigáció várja, hogy megadjuk neki valamelyik déli tengerpartot úticélként. A boardcomputer pedig Alfa logóval köszönti a sofőrt. Az ülések redőzése, a kapcsolók, légbeömlők, alu műszerfalbetétek mind-mind ki vannak dolgozva. A váltó, az ülések, a pedálok és az indexkar „bumszlisága” árulkodik csak, hogy modellautóról készültek a képek.

 

Hívogató utastér
 

Egy-két árulkodó elem azért jelzi, hogy modellautóval van dolgunk
 

Az orr, az Alfa-pajzs, a bi-xenon fényszórók ábrázolása példaértékű. A csodálatos Brera hátsó is méltó megmunkálást kapott. Itt a kipufogóvégek buktatják le a modellt.

 

a V6-os motor
 

"sporttáskányi" csomagtér
 

A miniatűr Brera jól mutat a vitrinben, újként már nehéz beszerezni, de az eBay-en vadászva rá lehet bukkanni szép példányokra.