A Porsche mindig a szexi kétüléses sportkocsik, kabriók mestere volt, azonban Gran Turismok terén is tett szert tapasztalatra  (gondoljunk csak a 928-asra). A négyajtós luxuskupé gondolatával is régóta kacérkodtak, mígnem 2009-ben a Panamerában meg nem testesült első, négyajtós Gran Turismojuk.

 
Porsche Typ 530 prototípus

Az ötvenes években sok dologgal kísérletezett a Porsche, szerettek volna a 356 alapjaira, négyajtós szedánt építeni, elkészült a prototípus, de felhagytak a kísérletekkel. Később a 928 és a 911 alapjaira is igyekeztek négyajtós luxuslimuzint fejleszteni, az előbbiből készült is egy példány, amit végül Ferry Porsche használt “járós autónak”.

A Porsche 928-as alapú modell

2009-ben minden megváltozott. Már az évtized elején folytak kísérletek egy különleges négyajtós Gran Turismo megalkotására. Három prototípus is készült háromféle stílusban: “Mirage”, “Meteor” és “Phantom”. Végül a vezetőség a dögös-sportos Mirage-t választotta. Belőle született a Panamera, ami a híres mexikói verseny, a Carrera Panamericana után kapta a nevét. 2009 Április 19-én a Shanghai World Financial Center 94. Emeletén a Panamera megmutatta magát a világnak.

A "Mirage" prototípus, ebből született a Panamera

Stílust teremtett. Azóta más luxusautógyártók is elkezdtek négyajtós Grand Turismokat kihozni, de az első fecske a Panamera volt. A Porsche újításai inkubátorának is használta. A luxusosztályban ebben a modellben jelent meg először a start/stop rendszer a motorhoz és váltóműhöz is és a Panamera volt a legelső teljesen hibridhajtású luxus sportkocsi is.  Számtalan kivitel készült belőle, izmos V8-asok, V6-osok kaptak helyet a motorházában. Eleinte csak évi 20 ezres darabszámot tervezett a Porsche, de hamar meg kellett emelnie a volument. Az eladott Panamerák száma, már 250 ezer darabnál jár.

Porsche Panamera G1 plugin hybrid hajtással

A második generáció 2016-ban mutatkozott be. Még elegánsabb forma, még sportosabb tartalom, a Porsche elektromos újításaiban úttörő szerepet szán a modellnek. A Sport Turismo kivitel is a második generációval látott napvilágot. Különleges “sportkombi” , 4 + 1 ülésképlettel és okos raktérmenedzsment megoldással.

A Panamera G2 premierje Berlinben

Még sok boldog 10. évfordulót kívánunk a világ legstílusosabb négyajtós Gran Turismojának!

Panamera gyártósor Lipcsében

Forrás: Porsche